<< til forsiden
Emanuel Vigeland Museum

 

Mausoleet

Museet er åpent alle søndager hele året.
For å være sikret entré anbefales forhåndskjøpt billett: 

Billettsalg 2024: LetsReg.com

Emanuel Vigelands museum på Slemdal er en av Oslos best bevarte hemmeligheter. Museets hovedattraksjon er et dunkelt, tønnehvelvet rom fullstendig dekket av fresker. Det 800 m2 store maleriet Vita beskriver i dramatiske - og sterkt erotiske - scener menneskets liv fra unnfangelse til død. Store figurgrupper i bronse gjentar veggenes hyllest til forplantningens mysterium. Å gå inn i museet er en opplevelse i seg selv. Inntrykket av de svakt opplyste freskene med de mange hundre nakne figurene forsterkes av en usedvanlig og overveldende akustikk.

Emanuel Vigeland (1875-1948) oppførte selv museumsbygningen i 1926, med tanke på et fremtidig museum for sine skulpturer og malerier. Senere bestemte han seg for at museet også skulle tjene som gravkammer. Alle vinduene ble murt igjen og hans aske skulle hvile i en urne over døren. I tråd med italienske forbilder kalte han sitt bygg Tomba Emmanuelle.

Emanuel Vigelands liv og virke er fyldig beskrevet og illustrert i Tone Klev Furnes kritikerroste biografi "Emanuel Vigeland - Vita", utgitt på Dreyers forlag i 2013.

Biografiske opplysninger om Emanuel Vigeland finnes i Norsk biografisk leksikon (2005)

Mausoleet har en unik akustikk med ca. 20 sekunders etterklang og leies jevnlig ut til konserter. For oppdatert informasjon om konserter og andre arrangementer, følg med på museets Facebookside.

Museet mottar driftstilskudd fra Kulturetaten, Oslo Kommune.